Educație și conștientizare ecologică

Educația în problema mediului este procesul prin care se recunosc valorile și se clarifică ideile necesare competenței și atitudinii potrivite pentru a înțelege și aprecia relațiile existente dintre om și natură. Procesul educațional are drept sarcină să sublinieze faptul că, în contextul actual, nu este vorba să conservăm natura în dauna omului, ci să se […]

Educația în problema mediului este procesul prin care se recunosc valorile și se clarifică ideile necesare competenței și atitudinii potrivite pentru a înțelege și aprecia relațiile existente dintre om și natură. Procesul educațional are drept sarcină să sublinieze faptul că, în contextul actual, nu este vorba să conservăm natura în dauna omului, ci să se asigure în primul rând bunăstarea omenirii. În această privință cunoștințele ecologice constituie un element din ce în ce mai important în explicarea politicii de protecție a mediului inconjurător. Această situație are asupra educației în materie de mediu rezonanțe, care duc la cunoașterea gravității pericolelor existente, la înțelegerea locului omului în biosferă și la datoriile ce decurg din aceasta. Este momentul în care distrugerea și dezordinea trebuie să cedeze locul gospodăririi raționale.

“Expediția pentru colectare semințe”

Asociația Excelsior din Arad, în calitate de lider de proiect, împreună cu partenerul Fundația Koros-Maros din Gyula, Ungaria, a organizat în luna septembrie 2019 “Expediția pentru colectarea semințelor”, activitate din cadrul proiectului “Cooperare pentru conservarea și promovarea grădinăritului tradițional” – ROHU218, implementat prin Programul Interreg V-A România – Ungaria.

Expediția a început în data de 02.09.2019 în localitatea Turnu și a avut următorul traseu: Turnu, Pecica, Semlac, Șeitin, Igriș, Sânpetru Mare, Periam, Satu Mare, Secusigiu, Munar, Sânpetru German, Felnac, Călugăreni, Bodrogu Nou și s-a încheiat vineri, 06.09.2019 în Zădăreni.

În cadrul expediției membri din cele două organizații, voluntarii de la Cercetașii României – Centrul Local “Phoenix” Arad împreună cu elevii din școlilor partenere au colectat de la localnici semințe de legume, fructe și plante ornamentale specifice zonei.

Inițiativa a fost foarte bine primită de către comunitatea locală, astfel adunându-se peste 500 de mostre de semințe din populații locale de plante cultivate.

Prin această activitate am dorit să contribuim la educarea ecologică și la motivarea tinerilor, implicându-i direct în colectarea de semințe, conservarea și promovarea grădinăritului tradițional.

en_USEnglish