Asociația Excelsior vă oferă recomandări turistice pe site-urile proiectelor implementate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare:
http://www.muntiimetaliferi.ro/
http://www.pajistilecenad.ro/
http://www.mlastinilesatchinez.ro/
Vă rugăm să țineți cont de următoarele reguli de bună purtare:
Nu deranjați animalele când vă plimbați! – Iarna trebuie să evitați cu orice preț deranjarea animalelor în timpul plimbărilor care le efectuați în natură. Dacă le alungați din adăpostul lor, dacă le surprindeți când încearcă să găsească ceva hrană sau dacă le treziți atunci când hibernează, acestea riscă să își părăsească puținele rezerve pentru a fugi sau a se ascunde … iar acest lucru le poate fi fatal. Așadar, rămâneți pe poteci, faceți cât mai puțin zgomot posibil și observați de departe acele câteva animale, care, ca și dumneavoastră, iau o gură de aer…
Nu aruncați deșeuri în natură! – Aruncarea gunoaielor în natură are efecte asupra mediului înconjurător, care duc adesea la consecințe dezastruoase.
Anumite deșeuri au efect imediat: chiștoacele și guma de mestecat intoxică sau asfixiază animalele care le înghit, mamiferele mici și amfibienii sunt prinși în capcană în sticle, iar cioburile pot răni animalele mai mari și, printr-un efect de lupă, se poate provoca un incendiu… Altele au un impact pe termen mai lung: plasticul necesită sute de ani pentru a se degrada, emanând produse toxice, bateriile conțin metale grele care se înfiltrează în sol și contaminează pânzele freatice…. Prin urmare, utilizați pubelele publice și reciclați tot ceea ce se poate!
Plimbați-vă respectând natura! – Când vă plimbați în natură, să fiți discreți: faceți cât mai puțin zgomot posibil, dacă doriți să admirați animale sălbatice, evitați să purtați culori vii și să vă parfumați.
Rămâneți întotdeauna pe poteci! – Există mai puține riscuri să deranjați animalele sau să călcați plantele, mușchii, ciupercile….
Dacă luați și câinile cu dvs., acesta trebuie ținut în lesă sau să aveți grijă să rămână tot timpul pe potecă. De asemenea, asugura-vă că acesta nu latră sau nu gonește toate animalele retrase. În concluzie, treceți neobservat observând natura.
Nu luați animale sălbatice din natură! – Dacă pe parcursul traseului dvs. în zona protejată găsiți un pui de pasăre nu îl luați cu dvs. El poate să căzut din cuib înainte de a învăța să zboare. Trebuie să fiți atenți ca s-ar putea ca părinții să fie în jur si ca aceștia să vină să îl hrănească în continuare. Cel mai bine este să îl lăsați acolo. Dacă găsiți un pui de mamifer, trebuiă să stiți că părinții nu sunt departe. Este foarte important să nu îl atingeți, deoarece, contrar păsăriilor, părinții în acest caz îl pot abandona. Nu încercați în nici un caz să creșteți voi înșivă un animal tânăr: îl condamnați! Alimentația pe care o asigurați poate să nu fie bună antrenând numeroase probleme (fracturi spontane, malformații, mortalitate …). Dacă va supraviețui va fi incapabil de a se reintegra în mediul natural. În concluzie, nu adunați sau nu strângeți decât ceea ce poate fi gunoi din mediul natural.
Nu utilizați mijloace de deplasare zgomotoase și respectați restricțiile de acces! – Utilizarea unor mijloace de deplasare zgomotoase (gen ATV sau motociclete Enduro) provoacă un deranj imens faunei sălbatice, dar și altor iubitor de natură. Trebuie să stiți că utilizarea mijlocelor de deplsare motorizate în afara drumurilor publice într-o arie naturală protejată este interzisă și se sancționează cu amendă contravențională începând cu 3.000 lei.
Nu deteriorați panourile de restricționare sau panourile de informare! – Este o cerință de bun simț. Aceste panouri au fost concepute pentru a vă facilita orientarea sau a vă asigura un minim de informații cu privire la zona pe care o vizitați. Nu le priviți ca pe niște ținte care trebuie distruse.
Animalele sălbatice pot fi periculoase! – Turiștii nu trebuie să se apropie la o distanţă mai mică de 25 metri de ele; hrănirea animalelor sălbatice nu este permisă.
Nu faceți zgomote puternice! – Folosirea radiourilor, casetofoanelor și a altor instrumente muzicale precum şi a vocilor personale într-o manieră care provoacă deranjarea liniştii naturii şi deranjarea celorlalţi turişti este interzisă. Pentru organizarea de festivaluri, jocuri, concursuri sportive, tabere etc., cei interesaţi vor cere aprobarea custodelui ariilor naturale protejate. Vizitatorii nu vor genera zgomote de natura să deranjeze persoanele din jur (alţi vizitatori sau rezidenţi). Instalaţiile audio sau generatoarele vor fi oprite între orele 22-07.
Dovediți-vă talentele prin alte mijloace! – Este interzisă sculptarea, gravarea, scrierea sau vopsirea arborilor, împrejmuirilor, barierelor, amenajărilor turistice sau a altor dotări de pe raza ariilor protejate.